Часом ми з'їдаємо більше, ніж розраховували, а потім докоряємо себе і переживаємо про те, що станеться з фігурою.

У Telegram- каналі ROXY ділиться інформацією про відносини, красу, здоров'я та новини про життя зірок.

Приєднуйтесь!

Іноді ми стикаємося з ознаками емоційного переїдання, тобто намагаємося за допомогою їжі впоратися з негативними емоціями, а іноді просто вибираємо не ті продукти.

 

Соуси та спеції

Гірчиця, хрін, перець, різні прянощі, сушена зелень, сіль та інші спеції покращують смак їжі та можуть бути корисними для травлення. Наприклад, каррі очищає судини від бляшок холестерину і знижує ризик серцевих захворювань. Але якщо щедро приправити їжу спеціями, можна розпалити почуття голоду та переїсти.

До того ж спеції та сіль затримують воду в організмі та провокують появу набряків. А гострі приправи можуть призвести до запалень в органах шлунково-кишкового тракту та гастриту.

Додай у страви лише натуральні спеції та відмовся від штучних підсилювачів смаку. Не забувай, що в улюбленому соєвому соусі, майонезі та кетчупі немає нічого корисного. Зате вони містять багато консервантів, цукру та солі.

 

Солодощі

Будь-які солодощі, у тому числі корисний мед, пробуджують апетит. На якийсь час солодкі продукти справді вгамують голод, але вже через півгодини ти знову потягнешся за черговим десертом, оскільки рівень цукру в крові різко впаде.

Поступово замінюй звичні солодощі альтернативами: горіхами, несолодкими батончиками. Якщо тобі постійно хочеться солодкого, можливо, у тебе розвинулася повноцінна залежність чи організм зіткнувся із нестачею певних речовин.

 

Кислі та гіркі продукти

Зелені яблука, щавель, цитрусові, гранат, ківі та інші корисні, але кислі продукти подразнюють стінки шлунка. Через це посилюється апетит, який буває важко перемогти.

Гіркі продукти, наприклад імбир, часник, селера, редиска, різні види капусти, теж підвищують апетит. Якщо спробувати обмежити свій раціон ними, можна зробити лише гірше.

 

 

Фруктові соки

Ми постійно чуємо про користь свіжих соків, і вони дійсно містять багато вітамінів і корисних мікроелементів. Але зловживати напоєм не варто, тим більше намагатися замінити їм повноцінний прийом їжі.

Справа в тому, що фруктові соки багаті на цукор, але в них майже немає клітковини, яка насичує. Через сахарозу різко піднімається рівень інсуліну в крові та посилюється почуття голоду.

 

Знежирені продукти

Особливість цих продуктів у тому, що вони не містять жирів, яких багато хто боїться. При цьому в такі продукти додають крохмаль і загусники, які уповільнюють обмінні процеси. Цукрозамінники, які часто можна знайти в знежиреному йогурті чи сирі, теж пробуджують апетит.

Коли ми скорочуємо кількість корисних жирів у раціоні, несвідомо збільшуємо потяг до продуктів, багатих на вуглеводи. В результаті зайва вага не йде, а тільки активніше накопичується.

 

Йогурти

Натуральні йогурти вважаються корисними, і їх часто рекомендують їсти тим, хто дотримується правильного харчування. Продукт дійсно багатий на білок, кальцій і корисні для травлення бактерії. Але це не означає, що йогурт не може спровокувати напади переїдання.

Справа в тому, що наш мозок не сприймає рідкі продукти як їжу. Тому замінити йогуртом повноцінний прийом їжі не вийде: вже через 30-40 хвилин організм знову вимагатиме їжу.

Переїдання можна уникнути, якщо не намагатися схуднути на йогуртах. Вибирай ті, у яких немає хімічних смакових добавок. А ось горіхи, пластівці, свіжі фрукти та ягоди ідеально доповнять натуральний йогурт.

 

 

Суші та ролли

Азіати славляться тим, що рідко схильні до повноти та довго живуть. Але це не заслуга ролів і суші, до яких ми звикли. Тим більше, що в нашій країні вони часто виглядають зовсім не так, як у Японії.

У складі ролл багато швидких вуглеводів, так як для приготування страви використовують білий шліфований рис. Потрапляючи в шлунок, такий рис перетворюється на глюкозу і провокує стрибки інсуліну. До того ж суші зазвичай їдять із соєвим соусом, який містить багато цукру та солі.

Ще один супутник сета ролів - імбир. Корінь імбиру покращує кровообіг у ділянці шлунка та прискорює процес перетравлення їжі. Через це почуття голоду швидко повертається, і після суші-бару хочеться поїсти десь ще.

 

Цільнозерновий хліб

Так, він корисніший від звичайного батона або булочки. Але і цільнозерновий хліб може спровокувати переїдання, оскільки погано вгамовує почуття голоду. Продукт має високий глікемічний індекс — через це цукор у крові може підніматися так само різко, як і після солодощів.

Якщо налягати на цільнозерновий хліб, з'являться проблеми із зайвою вагою, погіршиться робота шлунково-кишкового тракту. Повністю відмовлятися від продукту не потрібно, але й доповнювати їм кожен прийом їжі ми не рекомендуємо.

 

Сухі сніданки

Пластівці з молоком їдять на сніданок у багатьох країнах. І хоча ця страва не вважається традиційною у нас, вона все ж таки популярна. Якщо ти теж зранку їж сухі сніданки, ризикуєш своєю фігурою.

Справа в тому, що в пластівцях та інших сухих сніданках недостатньо води, тому організм не може насититися такою їжею.

Так, у складі деяких пластівців є клітковина та вітаміни, але це не робить сніданки більш ситними. Особливо якщо пластівці у цукровій глазурі змішувати не з молоком, а з йогуртом.